Blog

EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT... A SPÁJZ SZÖRP

2020.11.24 20:55
Spájz Szörp
Spájz Szörp
EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT... A SPÁJZ SZÖRP

KI NEM GONDOLKOZOTT MÉG AZON, HOGY KIK ÁLLHATNAK EGY-EGY SIKERES VÁLLALKOZÁS MÖGÖTT? ÖLTÖNYÖS ÜZLETEMBEREKET KÉPZELÜNK EL, VAGY IMPULZÍV Y-GENERÁCIÓS FIATALOKAT? VAJON HONNAN JÖTT AZ ÖTLET ÉS MI VOLT A HAJTÓERŐ, AMI MIATT EZ NEM MARADT A FIÓKBAN? A SPÁJZ SZÖRP „ÉDESANYJA”, BÁLINT ENDRÉNÉ ILDI ENGED MOST BEPILLANTÁST NYERNI AZ Ő TÖRTÉNETÜKBE.

Miért pont a szörp? Hogyan indult a ti történetetek?

Nálunk évtizedes hagyomány, hogy minden évben házi szörpöt és lekvárt készítünk a családnak. Mindig bodzaszörpből készült a legtöbb palack, abból a barátoknak is jutott. Sokszor mondták: az én bodzaszörpöm a legjobb, amit eddig ittak! Ez nagy dicséret, mindig jól esik. A sok kedves visszajelzésen kívül a döntő pillanat valójában az volt, mikor Kata lányomnak küldtem inni néhány üveg szörpöt Tihanyba, ahol egyébként egy kikötő bárjában dolgozott. A főnöke megkóstolta a szörpöt, kiírta a palatáblára és a nap végére el is adtak 3-4 palack szörpöt olyan áron, amit addig nem gondoltunk, hogy fizetnek a fogyasztók szörpért. Ezen a ponton éreztünk rá a fogyasztók igényeinek változására, az azóta „kézműves forradalomnak” nevezett jelenségre. Akkortájt bankban dolgoztam, de már régóta ért bennem a váltás gondolata. A családdal megbeszéltem a terveimet, akik teljes mértékben támogattak, így kiváltottam az engedélyeket és elindult a vállalkozás.

 


Hogy választottátok ki a Spájz nevet?

A szörpök otthon mindig a spájzunk polcain sorakoztak, ahogyan régen édesanyámnál is láttam. Jó magasan persze, hogy a gyerekek ne érjék el!  Ez adta az alapötletet. Megerősítette a névválasztást az a víziónk is, hogy hosszabb távon a szörpök mellett több mindennel, például lekvárokkal, és más, prémium hazai gyártó termékeivel is foglalkozni szeretnénk. Ez a terv a mai napig sem változott, a karácsonyi szezonban például a partneri hálózatunkon keresztül tokaji öko must, valamint dél-baranyai kistermelők szilvalekvárja is elérhető lesz.

 

Hány féle termékkel indult a vállalkozás?

Az első szörp a bodza volt. Aztán jött a menta, a levendula, a provence, a málna és a fekete ribizli. Az első palackozáskor ez a hat ízünk volt. Amikor a címkék is felkerültek rájuk, elmosolyodtam magamban – olyan érzés volt, mint mikor a gyermekedet szépen felöltözteted az első éves tanévnyitó ünnepségre.

Ki volt az első vevő és mit vásárolt? Hogy talált meg benneteket?

2013-ban nagy reményekkel és lelkesedéssel elindultunk kóstoltatni a bodzaszörpünket az északi parton. Mindenki nagyon finomnak tartotta, de a legtöbb vendéglátó egység sajátot készített és azt árulta. De nem adtuk fel, hazaúton Keszthely felé még betértünk Örvényesen a Huszár Vendéglőbe. Megkóstolták, és azt mondták, hagyjunk itt három litert. Ők voltak az első vásárlóink.

Milyen fejlesztések történtek az elmúlt 7 évben?

Miután egyre több vásárlónk és partnerünk lett, bővülnünk kellett. Ma egy korszerű, HACCP-szabvány szerint működő kisüzemben készül a mintegy 25.000 liter szörpünk. Az üzem mellett van egy 1,5 hektáros földterületünk, ahol arra törekszünk, hogy magunk termeljük meg a szörpök alapanyagának jelentős részét. Mi szüreteljük és válogatjuk a gyümölcsöket és fűszernövényeket, hogy biztosan csak a hibátlan termések kerüljenek a palackokba. Időközben a vállalkozás egy kisteherautóval is bővült, így probléma nélkül tudjuk garantálni a gyors házhozszállítást.

Mik voltak a legnagyobb kihívások induláskor és jelenleg mi a helyzet?

Induláskor leginkább a korszerű termelés feltételeinek kialakítása, a technológia és kapacitás felépítése volt a legnagyobb feladat - most az értékesítés. Az idei év senkinek sem könnyű. Sok partnerünk zárt be tavasszal és kényszerül most is hasonlóra. Mi úgy próbáltunk a helyzetre reagálni, hogy áprilisban megnyitottuk a webshopunkat, ahonnan közvetlenül is el tudjuk látni a vásárlóinkat gyorsan és biztonságosan.

Milyen a kapcsolat a partnerekkel?

Szinte minden partnerünkkel nagyon jó a kapcsolatunk, a Balatonon, illetve Budapest belvárosában különösen szoros. Szeretik, hogy mindig elérnek minket, ha bármilyen kérdésük van. Persze az is nagyon sokat segít a bizalom kiépítésében, hogy termékeinkért bontatlan állapotban 12 hónapos garanciát vállalunk. Azt érzem, hogy nagyon örülnek, ha én személyesen is ott vagyok egy-egy kiszállításnál, mert szeretik hallgatni, ahogyan a szörpökről mesélek. Márpedig én mindig nagy szeretettel mesélek róluk! Egyszer valaki a szörpök királynőjének nevezett... ezt persze túlzásnak tartom, de nagyon büszke vagyok arra, amit a családommal elértünk.

Hogy születnek az új ízek?

A kiszerelések, az ízek nagy része mind fogyasztói kérések, igények alapján születtek. Például, az első palack uborkaszörp úgy készült el, hogy a Michelin-csillagos Costes Downtown étterem bartendere megkérdezte Áron fiamtól: Anyukád tudna esetleg uborkaszörpöt csinálni? Aztán jött egy felkérés citromfűre is. Az egyszerű citromfű nekem nem volt elég karakteres, így lett az ázsiai citromfű a szörp központi eleme. Karácsonyi vásárokban a partnereink forrón árulták a szörpjeinket. Bár nagyon népszerűek voltak, arra gondoltam, készítek egy olyan szörpöt, aminek biztosan jobban áll a forró víz, mint a jégkocka. Így született meg a Téli Fűszeres.

Úgy érzem, a minőség nagyon fontos számodra. Mi ennek az oka?

Sokan évek óta vásárolnak tőlünk és mindig kiemelik, hogy ennek az egyik fő oka a töretlenül magas minőség. Ez igazán jó érzés, hiszen minden egyes palackra úgy tekintek, mintha családtag lenne. A gyerekek szoktak is azzal viccelni, hogy féltékenyek! Az biztosan igaz, hogy a szívem, lelkem benne van.

Mi volt a legszebb dicséret, amit eddig kaptatok?

Sok jót hallottam, de nekem talán nem is a szavak számítanak a legjobban, hanem hogy hétről hétre folyamatosan rendelnek. A partnereink lojalitása a legértékesebb dicséret.

Melyik Spájz Szörp a kedvenc?

Az eladások alapján vevőink a málnás, a bodzás és az epres Spájz Szörpöket szeretik a legjobban. Az én kedvencem viszont egyértelműen a Provence szörp. Néhány éve megbeszéltük a gyerekekkel, hogy amíg ők nyaralnak, megpróbálkozok a málnaszörppel, ami valami miatt addig még hiányzott a kínálatból. Így is lett - csak épp közben jött az ihlet, és kicsit más íz született, mint amire számítottak.

Fiatal koromtól nagyon érdekelnek a gyógy- és fűszernövények, sokszor hívtam őket segítségül egy-egy megfázáskor, vagy torokfájásnál. Emlékszem, egyszer egy nagyon érdekes cikket olvastam a provence-i háziasszonyokról, akik a kertjükben található gyógy-és fűszernövényekből vegyesen (4-5 féléből) szednek egy csokorra valót és abból készítenek a családnak szörpöt. Én is kimentem a kertembe és a kosaramat teleszedtem levendulával, mentával, citromfűvel és zsályával, és elkészítettem belőle a mi szörpünket. A családtól a Provence nevre keresztelt szörp később nemzetközi elismerést is kapott, 2019-ben a Great Taste Awards-on a legjobb termékek közé választották. Azóta persze elkészült a hagyományos málna is, de ez az íz mindig a szívem csücske marad.

Te is szívesen megkósolnád valamennyi Spájz Szörpöt? Nézz szét a webshopban!

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Webáruház készítés